Nebankovní úvěr

08.10.2012 11:19

Co je to nebankovní úvěr?

 

Nebankovní úvěr, jak už je patrné z názvu, je poskytován nebankovní společností. Taková firma nevlastní bankovní licenci a poskytované peníze pocházejí z firemních nebo soukromých zdrojů. Vhodný je pro klienty, kteří z různých důvodů nedosáhnou na úvěr poskytovaný bankou.

Jak je to s ručením?

Snadnější dostupnost nebankovní půjčky spočívá zejména v neprověřování bonity klienta.  Nebankovn í úvěrové firmy často vůbec nenahlížejí do registru dlužníků, půjčku tak může získat i klient se zápisem v tomto rejstříku. Samozřejmé je, že i nebankovní úvěr se neobejde bez ručení. U nižších částek (cca. do 100 000 Kč) může stačit směnka, pro vyšší úvěry bude nutné ručení majetkem, nejčastěji nemovitostí.

Úroková míra nebankovního úvěru

Úroková sazba nebankovních půjček je vždy vyšší než u půjček poskytovaných komerčními bankovními institucemi. Vyšší úroková sazba odráží právě snazší dostupnost úvěru, kdy není prověřována bonita klienta. Více než u bankovních půjček je třeba si dát pozor na různé skryté poplatky.

Na co si dát pozor při sjednávání nebankovního úvěru

Vždy si pečlivě prostudujte podmínky smlouvy o úvěru. Podrobně se seznamte s podmínkami ručení a postupem při prodlení splátky. Věnujte pozornost ustanovení o případné exekuci majetku při nesplácení úvěru. U nebankovních úvěrů se každé opoždění splátky může velmi prodražit.