Půjčka pro všechny

24.09.2012 14:15

Půjčka pro všechny

Pokud slyšíte někde půjčky pro všechny či “půjčka všem“, měli byste se mít na pozoru. Proč?

Poskytování půjček, ziskové poskytování půjček, je založeno na tom, že poskytovatelé dají peníze pouze lidem, kteří jsou bonitní. Čili lidem, kteří vydělávají peníze, kteří jsou solventní. To znamená, že půjčky jsou za normálních okolností poskytované určité skupině lidí, ne všem. Pokud někdo chce půjčovat peníze opravdu všem – manažerům, živnostníkům, nezaměstnaným, lidem v registru, pak lze čekat nějaký chyták.

Půjčka vším je pro nebankovní společnosti velmi rizikový produkt. Pokud chtějí na nich vydělat nějaké peníze, tak logicky musí být drahé. Půjčky pro všechny jsou opravdu drahé a nevýhodné, minimálně finančně nevýhodné.

 

Půjčky pro všechny – rizika

Půjčky pro všechny od nebankovních společností by měly být vždy poslední možností, jak se dostat k penězům. Pokud neexistuje možnost vyhnout se tímto typem půjček, měli byste si porovnat několik nabídek od několika nebankovních společností. Mezi jednotlivými nabídkami mohou poměrně výrazné rozdíly, což se projeví zejména při vyšších částkách a delších dobách splatnosti.

Půjčky je dobré porovnávat nejen na základě výše úrokové míry, je třeba zohlednit i různé poplatky spojené s čerpáním půjčky. Nejlepším způsobem, jak porovnávat půjčky je dívat se na RPSN – roční procentní sazbu nákladů. Každý poskytovatel půjček, každá nebankovní společnost má ze zákona povinnost udávat RPSN při každé své půjčce. Mnohdy je to napsáno miniaturním písmem, údaj byste však měli téměř vždy bez problémů najít. Uvědomte si, že nebankovní společnosti se vás budou snažit oklamat na každém místě, při každé příležitosti.