Půjčky od soukromých osob

08.10.2012 11:18

Proč si půjčit od soukromé osoby?

 

Od soukromé osoby si půjčují peníze většinou ti, kterým není ochotna dát úvěr banka ani nebankovní společnost. Soukromá osoba poskytující úvěr se zpravidla na nic neptá a klienta si neprověřuje. Rychlost vyřízení této půjčky je také její výhodou. Peníze máte k dispozici ihned po podpisu smlouvy. Poskytovatele těchto půjček najdete většinou v tisku nebo také na inzertních serverech na internetu.

 

Je potřebné ručení?

Pokud si půjčujete od soukromé osoby, není většinou vyžadováno ručení. Prověřování v registru dlužníků se také nekoná. Proto je tato půjčka dostupná prakticky každému. Podmínky úvěru si dohodnete většinou osobně přímo s jeho poskytovatelem.

Jaká je úroková míra půjčky od soukromé osoby?

Úrokové míry u půjček od soukromých osob jsou zpravidla velmi vysoké. Takovou půjčku si sjedná člověk, kterému už nepůjčí bankovní ani nebankovní instituce. Je důležité dohodnout si s poskytovatelem půjčky pro vás přijatelný splátkový kalendář, sebemenší prodlení je velmi často tvrdě zpoplatněno.

Doporučení a rady pro půjčky od soukromých osob

Nejlepším postupem je zjistit si reference na člověka poskytujícího úvěr. Někteří mohou využívat nekalých praktik a uzavírat velmi nevýhodné smlouvy. Vždy si podrobně přečtěte uzavíranou smlouvu a sporné body si nechejte vysvětlit. Z jednání člověka při uzavírání smlouvy také můžete mnohé usoudit.