Půjčka bez podvodu

27.09.2012 15:15

Nebankovní společnosti vydělávající na podvodných půjčkách se za poslední roky rozmnožily tak, že s nimi má zkušenost téměř každý, kdo se dostal do finanční nouze a pokoušel se co nejrychleji vyřešit svoji situaci. Tisíce lidí doplatily na svoji neznalost a nechaly tak vydělatpodvodníkům milionové částky. Patříte-li mezi ty, kteří potřebují půjčku, a nejste si jistí tím, jestli rozeznáte seriózní půjčku od té podezřelé, čtěte pozornědále.

 

Nikdy neplaťte nikomu nic předem!

Nenechte se utáhnout sliby obchodních zástupců nebankovních společností na zaručené vyplacení peněz do několika dnů od podpisu smlouvy a složení vratné zálohy. Téměř s jistotou „vratnou“ zálohu už nikdy neuvidíte. Poctivá nebankovní společnost si všechny poplatky a úroky napočítá přímo dosplátek.
 

Prověřte si poskytovatele / zprostředkovatele půjček

Není nic snadnějšího než si na internetu vyhledat název společnosti nebo jméno jednatele či obchodního zástupce a najít si reference. Hledejte diskuzní fóra a zkušenosti klientů. Pokud se nejedná o podvodnou půjčku, jistěnajdete oficiální stránky dané nebankovní společnosti s jasně uvedenými údaji jako je kontakt, adresa, IČO.
 
Na webu justice.cz si pak můžete ještě vše prověřit. Stačí zadat jméno firmy a kliknout na úplný výpis. Pokud se firma v minulosti přejmenovala nebo se změnilo personální obsazení v jejím vedení, zkuste si na internetu vyhledat i předešlé názvy firmy a jména osob. Podvodníci často mění jména svých nebankovních společností.
 
Nezapomeňte na to, že na poli nebankovních půjček je obrovská konkurence, ne všechny informace na diskuzních fórech jsou proto pravdivé. Vždy si projděte alespoň několik diskuzí. Nápadně pochvalné komentáře a články rovnou ignorujte.
 

Placené linky

Nikdy nevolejte na čísla začínající předvolbou 900, jde o placené linky. Poctivá společnost nemá zapotřebí z vás vytáhnout tisíce na hovoru. Naopak podvodné firmy často využívají placených čísel (některé na tom mají dokonce založený celý byznys).
 
Cenu hovoru poznáte podle 4. a 5. čísla zleva. Např. z čísla 900 071 255 snadno zjistíte, že Vás 1 minuta hovoru přijde na 7 Kč
 

Půjčky od cizinců

Chodí Vám emaily s nabídkou nebankovních půjček psané zkomolenou lámanou češtinou? Nereagujte na ně a už vůbec nevyplňujte žádné nabízené online formuláře přímo v emailu. To samé se týká inzerátů na internetu, strojově překládané nabídky půjček jsou podvod.
 

Čtěte smlouvu

„Dvakrát měř a jednou řež“ by se při výběru nebankovní půjčky mělo pokládat za samozřejmost. Pokud něčemu ve smlouvě nerozumíte nebo se Vám něco nezdá, nic nepodepisujte. Vše si nechte dopodrobna vysvětlit obchodním zástupcem nebankovní společnosti. Nebojte se vzít si někoho zkušenějšího s sebou, případně si smlouvu vzít domu na rozmyšlenou.
 
Vždy byste měli vědět celkovou částku, kterou zaplatíte, včetně všech poplatků.