Půjčka bez poplatku

01.10.2012 13:28

Půjčka bez poplatku

Mezi nejčastější formy úvěrů prezentovány zejména nebankovními subjekty patří půjčky  bez poplatku. Pro mnoho lidí slovní spojení “bez poplatku” působí téměř magicky.

Půjčky bez poplatku, půjčky bez poplatku a registru či půjčky bez poplatku předem jsou víceméně pouze marketingem poskytovatelů půjček.

Půjčky bez poplatku – co by měl při nich člověk skutečně sledovat

To, zda je půjčka s poplatkem nebo bez něj, nám hodně o výhodnosti úvěru neřekne. V některých případech jsou poplatky skutečně hlavním zdrojem nevýhodnosti půjček. V jiných případech je třeba hledat problém ve výši úroků.

Cena každé půjčky se odvíjí od tří faktorů:

Půjčka bez poplatků předem je výhodná v tom případě, že náklady na ni jsou nízké, lze ji získat od soukromého věřitele nebo od soukromých investorů. Výhodnost takové půjčky se měří roční procentní sazbou nákladů – RPSN. Tento ukazatel se udává v procentech a zohledňuje tedy i poplatky.

Půjčky bez poplatků předem mají obvykle velmi vysoké RPSN, často přesahující 100%. RPSN na úrovni 100% znamená, že bance vrátíte dvojnásobek toho, co jste si od ní půjčili. Je to výhodné? Rozhodně ne. Půjčky bez poplatků je vždy lepší čerpat v bankách. Pokud jste však zapsán v bankovním registru, tak banka vám úvěr neposkytne a vaší jedinou šancí zůstávají nebankovní společnosti.

Půjčky bez poplatků – závěr

Při malých půjčkách s krátkou dobou splatnosti nemá velký význam sledovat RPSN.