Půjčka od lichváře

26.09.2012 12:29

Půjčky jsou za běžných okolností velmi užitečný finanční nástroj. Půjčky nám umožní si půjčit z naší budoucnosti. Díky půjčkám nemusíme šetřit. Všichni dobře víme, jaké je šetření náročné. Splácet půjčku je vždy jednodušší než si odkládat peníze každý měsíc.

Známe však i špatné půjčky, respektive špatných poskytovatelů půjček. Každý se určitě setkal s termínem lichva. Půjčky od lichváře jsou typ půjček, které se vyznačují nepřiměřenou úrokovou mírou.

Lichva úrok – nepřiměřený úrok

Lichva definice nám říká, že půjčka je tehdy lichvu, pokud poskytovatel zneužívá nevědomost nebo nouzi člověka potřebující peníze. Lichva úrok není pevně stanoveno, tedy ne v ČR.

Lichva definice

Některé země mají stanovenou hranici lichvy v zákoně. V ČR tento problém zákony takto neřeší. Lichva definice je tak nejasná. Půjčky od lichváře tak přinášejí neštěstí do mnoha rodin. Dokonce i seriózní nebankovní společnosti mají půjčky s RPSN (roční procentní sazbou nákladů) převyšující 40%. V mnoha odborných očích se tyto náklady na půjčku rovnají lichvě. Na trhu však působí i nebankovní společnosti s mnohem horšími hodnotami RPSN. Například Ferratum poskytuje půjčky s RPSN cca 4000%, ano, čtyři tisíce. Navzdory tomuto obrovskému číslu tato společnosti nikdy nebyla usvědčena z lichvy.

Lichva zákon

Půjčka od lichváře je podle českých zákonů trestný čin. Lichva zákon však nenabízí žádné tresty, takže je jen velmi těžko vymahatelný.

Lichva trestní zákoník

Jak již bylo řečeno, lichva je trestný čin. Lichva trestní zákoník však tento problém řeší poměrně nedbale. Za lichvu jsou trestáni obvykle pouze úžerníci v romských osadách, přičemž za lichvu by si zasloužilo trest i množství nebankovních společností, protože většinou pouze zneužívají naivitu lidí.